Иска ми се общината да продължи да се развива в правилната

...
Иска ми се общината да продължи да се развива в правилната
Коментари Харесай

Д-р Донка Атанасова-Вранчева има мисия – въвеждане на профилактична програма в поморийските училища и детски градини

Иска ми се общината да продължи да се развива в вярната посока, споделя петата в листата на ГЕРБ

Д-р Донка Атанасова - Вранчева е едно от новите лица в листата с претенденти за общински съветници на ГЕРБ - Поморие. Тя е на пето място и е представител на гражданската квота. В професионален проект доктор Атанасова-Вранчева е експерт по клинична лаборатория в „ ЛИНА ”, а в персонален - майка на прелестно момченце. Заедно с цялото си семейство живее в Поморие.

- Д-р Атанасова-Вранчева, за какво участвате в изборите за общински съветници в Поморие?

- Аз съм родена в Поморие и със фамилията ми постоянно сме живели тук. Обичам този град и мисля, че мога да бъда потребна с концепциите и експертизата си. Като доктор и като майка, постоянно съм считала, че с изключение на другите акции, би трябвало да има ясна, добре премислена профилактична стратегия за безвъзмездни дентални, очни и други прегледи както за най-малките, посещаващи детски градини, по този начин и за учениците. Тя може да се надгражда и уголемява, с цел да е оптимално от изгода. Това е извънредно значимо за здравето на децата изключително във времената, в които живеем. Правилното, уравновесено и разнообразно хранене, съчетано с денталната грижа не трябва да се подценява. От друга страна все по-голямата приложимост на разнообразни електронни устройства - таблети, мобилни телефони, както и увеличеното време на тяхното потребление, може да докара до проблеми със зрението още в ранна възраст. Именно поради това бих работила за основаване на общинска профилактична стратегия за предварителна защита на очни и дентални болести в детска възраст. Ще се боря за обособяване на бюджет за това, тъй като всеки лев, вложен в здравето на децата, има смисъл.
 д-р Атанасова-Вранчева е експерт по клинична лаборатория в „ ЛИНА ”, а в персонален - майка на прелестно момченце. Заедно с цялото си семейство живее в Поморие
- Пандемията се оказа предизвикателство за лечебните заведения и промени здравната картина. Ако до 2019 година бяхме привикнали с грипните талази през зимата, то в този момент се оказва, че наред със сезонните вируси циркулира и ковид. Как опитът Ви на лабораторен доктор ще е потребен за справяне при разнообразни епидемиологични обстановки?

-  Имам наблюдения по какъв начин Коронавирусът повлия на пациентите според от годините им и техните съпътстващи болести. И това не е единствено статистика, а значим опит, върху който може да се построи съответна реакция при нови пикове на болестта. С верен метод може да се ограничи контактът сред хора със признаци на остро заболяване и други, чакащи за консултация или за изписване на медикаменти, тъй че да се понижи спомагателното разпространяване на вирусите и да се спести чакането.

Както знаете, аз съм експерт по клинична лаборатория в една от най-големите лаборатории в страната – „ ЛИНА ”.  В  желанието си да бъда потребна в работата си и за пациентите, зачислих втора компетентност – „ Клинична вирусология ”. Смятам, че това е вярно, с цел да мога да оказвам помощ, поради настоящата конюнктура с разнообразието от вируси, заобикалящи ни в всекидневието.

- Какво съгласно Вас би трябвало да се усъвършенства в здравната грижа за възрастните Ви съграждани?

- Трябва да улесним оптимално достъпа до качествена здравна помощ за възрастните хора от Поморие и съставните селища. Немалка част от тях са с доста болести, в преклонна възраст и заради ред аргументи изпитват усложнения при приемането на такава. Аз бих работила за това да им се сътвори добра организация и елементарен път за достъп, да изчакват своя ред в по-удобна и удобна конюнктура, без ненужно закъснение. Всичко, което може да се усъвършенства в тази тенденция и е в пълномощията на Общинския съвет, ще е мой приоритет. Не на последно място смятам, че е належащо и разширение на услугите, които предлага общественият патронаж. 

- Като майка на малко дете мислите ли, че в град Поморие би трябвало да има повече благоприятни условия за спорт измежду подрастващите?

 - Разбира се. Трябва да се даде по-голям избор за спортни действия за деца от разнообразни възрастови групи, да вземем за пример сред 4 и 6 години -  гимнастика, спортна акробатика, плуване, спортуване навън, а през зимните месеци – обезпечаване на зали, салони за спортуване в затворени пространства, добре пригодени за задачите. Така родителите също ще са щастливи, че децата им имат опция да спортуват, без това да постанова пътешестване на друго място, което да утежнява цялата им дневна стратегия. Насърчавайки разнообразни спортни школи да отворят тук, ще окажем позитивен резултат върху най-малките ни съграждани.

- Защо приехте поканата на партия ГЕРБ да се включите в листата им с претенденти за общински съветници?

- Те са в локалното ръководство от доста години. С направеното от тях доста усъвършенстваха образа на града. Приех поканата, тъй като ми се желае Поморие да продължи да се развива в вярната посока и да става все по-хубаво. Харесвам програмата за идващия мандат. В нея има заложени значими планове, само че е обърнато внимание и на подрастващите с създаване на Младежки център, както и на хората в неравностойно състояние. Според мен обезпечаването на редица привилегии за възрастните и за хората с увреждания е добра самодейност.

- Как ще наградите поморийци да Ви поддържат?

- Призовавам ги да бъдат дейни. Човек има право на свободна воля и все пак това би трябвало да остане по този начин и всеки би трябвало да се възползва от правото си на глас. На тези избори ще определим по какъв начин ще се развива Поморие в идващите 4 години. Ще определим своето бъдеще. Затова бъдете дейни и гласувайте за човек, чиито хрумвания подкрепяте. Ако това съм аз, за мен ще е чест.

- Търсят ли Ви постоянно за консултация и ще имате ли време за това, в случай че станете общински консултант?

- В персонален проект мога да кажа, че постоянно съм пособия на всички, които са ме търсили за консултация, и в бъдеще в никакъв случай не бих отказала такава на жителите на Поморие и съставните селища. Вярвам, че не се нуждаем от причина, с цел да оказваме помощ на хората.  

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР